Czy jedzenie mięsa jest zdrowe?

Czy jedzenie mięsa jest zdrowe?

Mięso stało się w dzisiejszych czasach kontrowersyjnym produktem spożywczym. Prawdopodobnie wiele osób zaczęło zastanawiać się nad tym, czy faktycznie powinniśmy je spożywać. Z jednej strony mięso jest dla nas podstawowym źródłem dobrego białka. Z drugiej strony, wielu uważa, że możemy obyć się bez jedzenia mięsa. Chociaż jest to praktycznie możliwe, warto pamiętać o tym, że mięso stanowi źródło wielu pożywnych składników odżywczych. Dlaczego zatem tak wiele osób zwraca teraz uwagę na to, że spożywanie mięsa jest nieetyczne, niepotrzebne i powinno zostać zaniechane?

Prawdopodobnie mamy do czynienia z pewnego rodzaju modą. Mięso jedliśmy od zamierzchłych czasów i w przyszłości nadal pozostanie nieodłącznym składnikiem diety. Mięso jest popularne w wielu postaciach. Dziś chętnie korzystamy z chudszych odmian mięsa. Zjadamy piersi z kurczaka i udźce wołowe. Nasi przodkowie byli mniej wybredni. W przeszłości popularne było spożywanie podrobów oraz mózgów zwierząt. W jadłospisie mogliśmy znaleźć wątroby, serca, flaki i inny produkty odzwierzęce.

Różne rodzaje mięsa

Mięso dzielimy w dzisiejszych czasach na podstawie zwierzęcych części ciała, z których pozyskujemy pożywienie. Większość mięsa na świecie pochodzi dziś z dużych farm. Ich właściciele rozmnażają zwierzęta i hodują je w celu spożycia lub sprzedaży. W odróżnieniu od przeszłości dziś rzadko udajemy się na polowania w celu zdobycia pożywienia. Na jakie mięsa dzielimy dzisiejsze pożywienie odzwierzęce?

Mięsa czerwone. Zawiera najwięcej białka oraz żelaza. Pochodzi od ssaków:

  •  Mięso wołowe (pozyskiwane z bydła)
  • Mięso wieprzowe (pozyskiwane ze świń i wieprzy)
  • Jagnięcina
  • Cielęcina
  • Kozina (mięso z kozy)
  • Dziczyzna (wbrew pozorom pozyskiwana nie tylko z dzików, ale także z żubra, sarny lub łosia)

Innym rodzajem mięsa jest mięso białe, które pozyskujemy z ptaków łownych:

  • Kurczaki
  • Indyki
  • Kaczki
  • Gęsi
  • Bażanty

Chude części mięsa są najlepszym znanym ludzkości źródłem białka. Gotowane chude mięso zawiera nawet do 25% białka w swojej masie.

Jak wygląda kontent witaminowy w mięsie?

Mięso charakteryzuje się ogromną zawartością witamin oraz minerałów. Zaledwie 200 gramów mięsa wieprzowego zapewnia nam 80% dziennego zapotrzebowania na tiaminę. Wątroba i inne podroby są produktami spożywczymi bogatymi nie tylko w białko, ale także w witaminy A, B 12 oraz żelazo i selen. W rzeczywistości bardzo trudno byłoby nam znaleźć lub wyprodukować pożywienie, które na dłuższą metę zastąpi mięso. Znajduje się w nim zbyt wiele witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego działania organizmu ludzkiego.