Niskokaloryczne pożywienie bogate w składniki odżywcze

Niskokaloryczne pożywienie bogate w składniki odżywcze

Borówki są nie tylko niskokalorycznym pokarmem, ale znamy je także z tego, że są pełne różnorodnych witamin i wartości odżywczych. To doskonałe pożywienie niezależnie od tego, czy jesteśmy obecnie na restrykcji kalorycznej, czy też nie. Borówka amerykańska jest kwitnącym krzewem wytwarzanym przez jagody. Borówki te mają purpurowy odcień i są kwaśne lub słodkie w zależności od tego, w jakim stanie rozkwitu ich owoc aktualnie się znajduje. Krzew borówki jest rośliną niezwykle blisko spokrewnioną z żurawiną.

Borówka to także jeden z najlepszych owoców nadających się do przetworów, możemy z niej przyrządzić na przykład dżem domowy https://agrokurier.pl/najlepsze-owoce-na-dzem-domowy/. Borówki są niezwykle małymi owocami o spłaszczonych powierzchniach. Jedna ma średnicę mniejszą od centymetra, co czyni ją niezwykle małym owocem. Na początku mają kolor zielony, a następnie, w miarę dojrzewania, stają się coraz bardziej purpurowe i niebieskie. Borówka amerykańska zawdzięcza swoją nazwę temu, że została spopularyzowana w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Właśnie tam znajdują się największe uprawy tych krzewów.

Jedne z najbogatszych w przeciwutleniacze owoców jagodowych

Porcja borówek, na którą składa się około 150 gramów tego owocu, ma w sobie mniej więcej 4 gramy błonnika i pokrywa aż 25% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ponadto tak niewielka porcja zapewnia nam już ponad 35% zapotrzebowania na witaminę K i 25% na mangan. Dodatkowo należy doliczyć również to, że w ich składzie występują niewielkie ilości różnorodnych składników odżywczych w różnej postaci. Borówki w ponad 80% składają się z wody, co sprawia, że są niezwykle odżywczymi owocami. Zawartość cukru jest niska pomimo tego, że składają się w dużej mierze z węglowodanów.

Zawarte w nich antyoksydanty chronią nasze ciało przed wolnymi rodnikami. Niestabilne cząsteczki zawarte w oksydantach mogą niszczyć nasz organizm od wewnątrz. Pokarm wypełniony antyoksydantami hamuje ten niekorzystny proces, odmładza naszą skórę i pomaga nam się o wiele lepiej poczuć. Uważa się, że borówki mają jeden z najwyższych poziomów przeciwutleniaczy wśród wszystkich popularnych owoców i warzyw. Tak wykazuje wiele statystyk z różnorodnych źródeł.