Czy możliwe jest zbilansowanie diety podczas jedzenia tylko owoców?

Czy możliwe jest zbilansowanie diety podczas jedzenia tylko owoców?

Witamina C jest kluczem podczas restrykcyjnych diet wegańskich ubogich w proteiny i kwasy tłuszczowe. Dieta frutariańska, gdzie spożywamy jedynie owoce, jest doskonałym przykładem takiej restrykcji. Chociaż niemożliwe jest utrzymanie zdrowej diety podczas spożywania wyłącznie owoców, możemy zachować pewne środki ostrożności, takie jak na przykład spożywanie dużych ilości witaminy C. Jeżeli chcemy spożyć duże ilości witaminy C podczas tak dużej restrykcji dietetycznej, powinniśmy uwzględnić przede wszystkim pomarańcze, truskawki i czerwoną paprykę.

Regularne porcje tej żywności pomogą nam zachować duże ilości witaminy C. Kwas askorbinowy jest niezwykle istotnym elementem w każdej diecie. Pomaga w utrzymaniu odporności układu odpornościowego, jak i wspomaga oraz przyspiesza naprawę tkanek podczas choroby. Jeżeli dodamy do takiego zestawu jagody, trochę śliwek i cytrusy, wzbogacimy dietę o dodatkowe przeciwutleniacze. Nie zastąpimy w ten sposób zdrowej i zróżnicowanej diety, jednak dostarczymy sobie nieco więcej pożywienia, które pomoże wzmocnić odporność organizmu podczas restrykcji dietetycznej.

Z owoców możemy również pozyskać wiele elektrolitów

Na tak wybrakowanej diecie potrzebujemy składników, które pomogą utrzymać nasze ciało w dobrej kondycji. W tym celu powinniśmy spożywać jak najwięcej owoców bogatych w elektrolity. Dlatego potrzebujemy między innymi bananów, które są niezwykle bogate w potas. Potas reguluje ciśnienie krwi w organizmie, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Niektóre owoce są doskonałym źródłem potasu. Dlatego też w odróżnieniu od różnorodnych witamin i minerałów rozpuszczalnych w tłuszczach, na diecie frutariańskiej nie zabraknie nam elektrolitów.

Jedząc jabłka, gruszki, jeżyny i maliny, dostarczasz sobie mnóstwo błonnika pokarmowego. Pomoże on nie tylko w regularnym wypróżnianiu, ale także obniży poziom cholesterolu. Nie bez powodu wspominamy o błonniku. Ponieważ jego długie ilości pomogą ochronić organizm przed zgubnymi skutkami diety frutariańskiej. Kiedy zaczniemy spożywać same owoce, dostarczymy organizmowi jedynie cukier. Z kolei błonnik jest składnikiem, który pomaga wyregulować poziom cukru w ciele. Dzięki temu zmniejszymy ryzyko cukrzycy lub chorób nerek.